Trhané bravčové v žemli

Trhané bravčové v žemli je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Samotná príprava je celkom krátka a jednoduchá, ale grilovanie samotného mäsa trvá dlho. Je potrebné si vyhradiť aspoň 6 až 8 hodín. Nakoniec bude bravčové jemnučké a bude sa vám rozpadávať pod zubami. Vynikajúce trhané si viete pripraviť na ktoromkoľvek type grilu. Ja ho dnes pripravím na takzvanom “smokry”. Smoker je gril ktorý ma dve komory. V jednej horí oheň a v druhej sa pripravujú pokrmy. Viac o grile smoker si môžete prečítať v mojom ďalšom článku -” Čo je to smoker”

Bravčové pliecko si umyjeme a do sucha utrieme utierkou, alebo papierovým obrúskom. Mastné časti nemusíme orezávať jedine v prípade že nejaká mastná časť trčí a vyslovene si pýta aby ste ju odrezali. Ostatné mastné miesta sa spečú a dajú celému mäsu fantastickú chuť.

Pripravíme si suchú zmes korenia, ktorú smelo pomaličky na mäso nasypeme. Predtým, je dobré mäso ešte potrieť tenkou vrstvou olivového oleja. Olivový olej dá mäsu farbu a suchá zmes bude lepšie držať. Nesnažte sa zmes masírovať do mäsa, stačí ju len postupne porozsypovať.

Tak a bravčové môže ísť do grilu.

Gril sme si pripravili tak, aby sme v ňom mali konštantnú teplotu 130 C. teplota môže kolísať medzi 120 C až 135 C. Udržať konštantnú teplotu v grile si vyžaduje určitú prax a v horšom prípade pár prihorených pokrmov :-). Keď pripravujete mäso dlhým pečením na nízkej teplote nikdy nezabudnite do grilu vložiť dostatočne veľkú nádobu (používam alu-tácku, kde nalejem cca 2 l vody) na vodu. Voda pomáha tvoriť paru a vlhkosť. Pahrebu môžete vytvoriť z brikiet, dreveného uhlia alebo priamo z dreva. Ja používam dubové drevo, ktoré je na takýto spôsob najlepšie. Horí pomaly a mäsu dodáva extra zaúdenú arómu.

Keď už máme gril pripravený bravčové pliecko položíme mastnejšou stranou nahor. Gril zavrieme a neotvárame nasledujúcich 5 hodín! Naozaj gril neotvárajte a len udržujte konštantnú teplotu cca 130C. Každé otvorenie zvedavca rozhodí rovnováhu medzi grilovacou a spaľovacou komorou. Takáto príprava si vyžaduje čas a trpezlivosť.

Po 5 hodinách sa konečne môžeme na náš master štuk pozrieť. Pred tým si však pripravte dostatočne veľký kus alobalu, pretože práve doňho mäso na záver poriadne zabalíme. Mäso môžete pred zabalením postriekať jablkovým octom alebo vodou. Veľmi dôkladne mäso zabalte. Chceme dosiahnuť, aby nám mäso nasalo všetky tie šťavy, ktoré v ňom ešte ostali a dali mäsu chuť, na ktorú vaši hostia nikdy nezabudnú. Zabalené mäso vložíme spať na gril na ďalšie 2 hodinky 🙂

Po siedmich hodinách vyberieme mäso z grilu a necháme ho “oddýchnuť minimálne ďalších 30 minút. Docielime tak, že nám mäso neuschne. ak by sme tak neurobili a začali mäso podávať hneď, mäso nám za pár minút vyschne.

Po odpočinku mäso rozbalíme a vo väčšej mise, pekáči ho vidličkami natrháme na menšie kúsky. Mäso by sa vám malo rozpadávať samé. Takto netrhané mäso podávame do žemlí spolu s majonézou, cibuľkou, kyslou uhorkou a syrom, ktorý necháme na mäse roztaviť. Samozrejme jalapenos papričky pre milovníkov chilli a BBQ omáčka sú vždy vítané.

DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!

Trhané bravčové v žemli

Recipe by grilmajster
Porcie

8

porcií
Čas prípravy

30

minutes
Čas pečenia

480

minút

Ingrediencie

  • 3kg Bravčové pliecko ideálne s kosťou

  • Suchú zmes korenín – RUB

  • Olivový olej

  • Barbecue omáčka – Ja používam buď domácu, alebo omáčku Heinz

  • Mississippi Barbecue

  • Chaddar syr – plátkový

  • Jelapeňos papričky (podľa uvaženie)

  • Horčica

Postup

  • Očistíme si mäso suchou utierkou a poorezávame mastné kusy – každý podľa chuti nezabúdajte však že masť dáva mäsu chuť
  • Osušené a očistené mäso potrieme horčicou a nahrubo posypeme suchou zmesou korenia
  • Rozohrejeme gril na cca 130 stupňov
  • Mäso položíme na rozohriaty rošt grilu a grilujeme pri teplote cca 130C grilujeme 5 hodín
  • Po piatich hodinách mäso poriadne zabalíme do alobalu a grilujeme ďalšie 2 hodiny
  • Po siedmych hodinách vyberieme mäso z grilu a necháme ho “oddýchnuť minimálne ďalších 30 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *